Blog, İçerik

Balın Faydaları Nelerdir?

Lezzetli ve aynı zamanda sağlıklı olan bal birçok farklı öğünde tüketilen önemli bir gıda olarak öne çıkıyor. Tatlandırıcı ve koruyucu olarak da kullanılan bal, aynı zamanda ruh haline de iyi gelmesiyle öne çıkıyor. Peki balın faydaları nelerdir ve bal tüketirken nelere dikkat edilmelidir?

Bağışıklık Sistemini Korur

Bal, kış hastalıkları ve gribe karşı bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilecek özelliklere sahiptir. İltihapların ve yaraların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olan bal antioksidan aktivitesi gösteren maddeler de içerir. Özellikle çam balı demir ve magnezyum içeriğiyle beslenmeden doğan sorunların giderilmesinde öne çıkar. Vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi yararlı yaşamsal maddeler de bal içerisinde yer alır. Balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi yaraları dezenfekte eder, bakteri ve mantar gelişimini önler. Vitamin ve mineral açısından zengin olan bal bağışıklık sistemini en iyi şekilde güçlendirir. C vitamini barındıran bal aynı zamanda kemikleri güçlendiren kalsiyumu da sizlere sunar. Dolaşım sistemine yarar sağlayan demir bulunduran bal, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilecek birçok farklı içeriğe sahiptir.

Bal tüketmek vücutta yer alan kırmızı kan hücrelerinin sayısında artışa yol açar. Bu durum kana daha fazla oksijen karışmasını da sağlar. Oksijen seviyesi yükseldiği zaman vücudun verimliliği artırılır. Bakteri ve hastalıklar bal sayesinde vücuttan uzak tutulur. Bal enerjinizi artırır. Enerjinizin artması egzersiz yapmanızı daha kolay hale getirir. Ruh halinizi de pozitif yönde etkileyen bal yüksek mineral içerir. Mineral içeriği yüksek olan bal çocuklardaki demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.

Antibakteriyel Özelliklere Sahiptir

Bal şekerli içeriğe sahip olmasına rağmen günlük hayatınızda kullandığınız beyaz şekere göre farklı bir içeriğe sahiptir. Gerçek şeker içeren bal tıbbi amaçlı olarak da kullanılır. Antibakteriyel ve dezenfektan olarak yararlanılan bal ile ilgili yapılan klinik testlerde saf balın ülser ve bazı diğer yaralara iyi geldiği de söylenmektedir. Astım
tedavisinde de destekleyici olarak bal tavsiye edilir. Prebiyotik olarak kullanılan bal, sindirim sürecinde bağırsaklara destek olan ve sağlıklı mikrobakteriler oluşturan yoğurt gibi probiyotikler ile karıştırılmamalıdır. Prebiyotikler vücudunuzun içerisinde sağlıklı olan bakteri miktarını yükseltir. Genel olarak mide bağırsak sistemi ya da gastroentastinal sistemin sağlığı üzerinde büyük bir katkıya sahiptir. Bağırsak mikroflorasının iyileşmesi, ülser ve gastrit ile ilgili şikayetlerin azaltılması için bal sık sık önerilir.

Dermatit ve kepek gibi cilt rahatsızlıklarını hafifletebilen bal, hastalıktan etkilenen cilde iyi gelenler arasındadır. Özellikle çocuklarda öksürük gibi rahatsızlıklar ortaya çıktığı zamanlarda da yardımcı bir gıda olarak bal tavsiye edilir. Hızlı bir enerji desteği sunan bal sporcular tarafından da tercih edilenler arasında yer alır. Kırmızı kan hücrelerini olumlu yönde etkileyen bal, vücudunuzun genel performansını ve zindeliğini artırır.

Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?

Petek, süzme, doğal ve organik balları sahtelerinden ayırabilmek için bazı yöntemler denenebilir. Ancak en doğru ve sağlıklı yöntem laboratuvar ortamındaki analizdir. Kendi imkanlarınız ile balı test etmek istiyorsanız ilk etapta ambalajını kontrol etmeniz gerekir. Bekletilmiş balda şekerlenme oluyorsa o balın sahte olmadığı söylenebilir. Çünkü gerçek ballarda şekerlenme gayet doğal bir durumdur. Yaygın bilinenin aksine gerçek balın bazen kristalleştiği de bilinir. Sahte balın rengi gerçek bala göre biraz daha açık olabilir.

Sahte bal satın almamak için marka güvencesine dikkat etmeniz gerekir. Müşterileri tarafından olumlu geri dönüş alan markaları tercih ederek doğal ve gerçek ballara sahip olabilirsiniz. Böylelikle balın faydaları konusunda herhangi bir sorun yaşamaz, tüm faydalarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir