Blog, İçerik

Bebeklere Pekmez Ne Zaman Verilir?

Bebeklere pekmez ne zaman verilir ve bebeklerin sağlıklı beslenmesinde pekmezin yeri nedir gibi sorular çoğu ebeveynin aklında bulunur. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerdeki ek gıdalara geçiş dönemi büyük bir önem taşır. Hangi gıdaların bebeklere verilebileceği ve ne kadar verileceği konusunda ise zaman zaman tereddütler ortaya çıkabilir. Bu noktada her zaman uzmanlardan destek alınması tavsiye edilir. Bebeğin son derece hassas olan sindirim sistemi gıdalardan kolay bir şekilde olumsuz yönde etkilenebilir. Ek gıdaların her zaman atıştırmalık olarak sunulması, miktarının zaman içerisinde çoğalmasına da yol açabilir. Pekmez, vücuttaki demir açısından önemli bir gıdadır. Kanda yer alan alyuvarların düzeni için bolca demire ihtiyaç duyulur. Ancak pekmezin bebeklere verilmesinde dikkate alınması gereken bazı ayrıntılar da vardır. Öncelikle bebeklere pekmez başta olmak üzere her türlü ek gıdanın altıncı ayın bitmesi ve yedinci ayın başlamasıyla verilmesi tavsiye edildiği bilinir. Pekmezin belirtilen sürelerden sonrasında ise tamamen dozunda sunulması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde ortaya büyük riskler çıkabilir.

Bebeklere Pekmez Nasıl Verilir?

Bebeğin altıncı ayından sonra genel olarak sabahları belirli saatlerde kahvaltı yapması gerekir. Aynı saatlerde kahvaltı edilmesi dengeli bir beslenme düzeni açısından da büyük bir önem taşır. Kahvaltılarda beyaz peynir, yumurta sarısı, bebe bisküvisi gibi klasik gıdaları tercih ediyorsanız bu tür besleyici gıdaların yanında ufak bir kaşık pekmez verebilirsiniz. Arzu ettiğiniz takdirde bu gıdaların hepsini tek bir kasede karıştırabilir ve bu şekilde de bebeğinize sunabilirsiniz. Bebeğiniz bu şekilde yemeyi tercih etmezse diğer yöntemi deneyebilirsiniz. Bebeklerin büyüme ve gelişme çağında alacakları besinler son derece önemlidir.
Pekmez de bu besinler arasında bulunur. Pekmez içerisindeki kalsiyum ve demir büyük bir önem taşır. Bebeğin enerji alabilmesini sağlayacak olan karbonhidrat ise gelişme çağında oldukça yararlıdır. Yeterli karbonhidrat alınmadığı özel durumlarda sağlık problemleri meydana gelebilir.
Pekmez sadece kan yapımında değil, aynı zamanda kemiklerin kuvvetlenmesinde de önemli bir yere sahiptir. 100 ml pekmez içerisinde ortalama 10 mg demir bulunduğu bilinmektedir. Demir içeren diğer besinler ile kıyaslandığı zaman pekmez içerisindeki demirin bağırsaklarda daha hızlı emildiği ve kana daha hızlı karıştığı gözlemlenmektedir. Pekmezin içeriğindeki magnezyum ve potasyum ise bebekleriniz için önemli olan bir diğer maddedir.

Bebeklere Pekmez Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

 

Bebeklere zengin demir içeren pekmezi günlük belirli dozlarda vermeniz önemlidir. Kahvaltılarda diğer gıdalar ile beraber pekmez verildiği zaman yanında süt tozu içeriği olan hazır mamaları da tercih edebilirsiniz. Pekmez ve yumurta gibi demir deposu gıdaları bir arada kullanarak bebeğinizin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesini sağlayabilirsiniz. Demir içeren besinler C vitamini sunan besinlerle beraber tüketildiği zaman, demirin kana daha hızlı karışması mümkün hale gelir. Kansızlık sorunu yaşanmaması adına yetişkinlerin de mutlaka tüketmesi gereken pekmezin faydalarından yararlanabilmeniz doğal ve organik olması da önemlidir.

Bebeklere içerisinde kimyasal maddeler olan gıdalar asla verilmemelidir. Aynı zamanda işlenmiş ve hazır gıda kategorisine giren gıdalarında verilmemesi gereklidir. Aksi takdirde bebek sağlığında ciddi problem meydana gelmeye başlayabilirsiniz. Bebeklerin belirli döneme kadar belirli gıdaları tüketmesinde sakınca yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi her şeyin doktor kontrolünde ilerlemesi gerektiğidir. Uzman tavsiyesi ve görüşlerini almadan kendi başınıza hareket etmemeniz önemlidir. Dönemsel olarak yapılabilecek muayeneler neticesinde bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği gıdalar ortaya çıkarılabilir. Böylelikle sağlıklı beslenme için gerekli olan tüm ayrıntılar öğrenilmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir