Blog, İçerik

Doğal ve Katkısız Gıda Ürünleri Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilgi

Yaşadığımız bilgi çağı içerisinde maalesef doğru bilgilerin yanı sıra yanlış bir çok bilgi ile de karşılaşmak mümkün. Doğal ve katkısız gıda ürünleri her geçen gün insanların gıda konusunda bilinçlenmesi ile gittikçe önem kazanırken bu konu ile ilgili de dolaşan bir çok bilgiye rastlamak mümkün. Eğer sizde doğal ve katkısız gıda ürünleri ile ilgileniyorsanız mutlaka bilmeniz gereken 10 bilgileri şöyle sıralayabiliriz;

1- Doğal ve katkısız gıda ürünleri hakkında öncelikli olarak bilmeniz gereken doğal ürünler ile organik ürünlerin farklı şeyler olduğu. Organik ürünler her aşaması kontrollü olarak yetiştirilen ürünler iken doğal ürünler kendi doğal ortamında ve doğal şekilde yetiştirilen ya da üretilen gıda ürünleridir.
2- Doğal ve katkısız gıda ürünleri içerisinde herhangi bir kimyasal yer almadığı için insan sağlığı için tüketimi faydalı ürünlerdir.
3- Doğal gıda ürünlerinin aksine içerisinde kanserojen maddeler barındıran yapay gıdalar gibi kanser riski barındırmazlar.
4- GDO dediğimiz yani genetiği değiştirilmiş organizma anlamına gelen yapay üretilmiş besinlerin aksine doğal yollarla ve katkısız üretilmiş gıda ürünleri, gıda ürünün barındırması gereken gerçek besin değerlerine sahiptirler. Bu yüzden insan vücudu için gerekli vitamin ve protein gibi besin değerlerini doğru şekilde sağlayabilirler.
5- Doğal ve katkısız gıda ürünleri insanların çok uzun yıllardır ürettiği ve tükettiği şekilde elde edildiği için gdo’lu besinlerin aksine insan dna’sı ile uyumludur ve  gdo’lu besinlerin neden olabileceği hastalıklar gibi riskler taşımazlar.
6-  Özellikle son zamanlarda yaşadığımız pandemi dönemi ile birlikte herkesin daha da çok dikkat ettiği immun yani bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğal ve katkısız gıda ürünlerinin tercih edilmesi oldukça önemli.
7- Çocukların gelişiminde oldukça önemli bir yere olan özellikle sebze, meyve, bal, tahin ya da pekmez gibi ürünlerin doğal ve katkısız olanlarını seçmek, çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek hormonal zararlar verebilecek yapay gıda ürünlerinden uzak durmak çocuğun gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
8- Doğal ve katkısız gıda ürünlerinin olumlu bir çok özelliklerinden biri ise doğa için yararlı olmasıdır. Doğal şartlara uygun şekilde elde edilen doğal ve katkısız gıda ürünleri kullanılan kimyasalların doğaya zarar vermesinin de engellenmesini sağlamaktadır.
9- Doğal ve Katkısız gıda ürünleri içerisinde yapay herhangi birşey bulundurmadığı için insan sindirim sistemi içinde en uygun ürünlerdir. Sindirim sistemini zorlamaz ve sindirim sisteminizin ile sıkıntı yaşamanıza neden olmazlar. Aksine sindirim sisteminizi düzenlemenizde yardımcı olabilirler.
10- Doğal ve katkısız ürünler gdo’lu ya da içerisinde kimyasallar içeren ürünlere göre dayanıklılığı daha uzu süren besinlerdir. Bu yüzden size ulaşana kadar tazeliklerini daha uzun süre koruyabilirler.

Doğal ve Katkısız Gıda Ürünleri Nelerdir?

Doğal ve katkısız gıda ürünleri isminden de anlaşılacağı üzere üretim aşamalarında herhangi katkı maddesi ya da kimyasal herhangi bir içerik barındırmayan doğal bir şekilde elde edilen ürünlere verilen isimlerdir. Doğal ve katkısız ürünler organik ya da hayvansal gübre kullanılarak kendi doğal şartlarına uygun şekilde yetiştirilmiş sebze veya meyveler olabileceği bu ürünlerden elde edilen ürünlerde doğal ve katkısız gıda ürünü olarak kabul edilebilir.
Ayrıca üretiminde katkı maddeleri kullanılan peynir, zeytinyağı, pekmez, bal, nar ekşişi gibi birçok üründe doğal ve katkısız gıda ürünü olarak üretilmektedir.

Gıda Ürünleri Kaç Kategoride İncelenir?

Gıda ürünleri başlıca şu kategorilere ayrılmaktadır;
-Süt ve Süt Ürünleri
-Et ve Et Ürünleri
-Yağlar
-Meyve ve Sebze Ürünleri
-Ekmek ve Tahıllar
-Kuru Baklagiller
-Çikolata ve Şekerlemeler
-Yumurta
-Bal
-Konserve Gıdalar

Türkiye’de Doğal Üretimi Yaygın Olan Ürünle Nelerdir?

Türkiye’nin orta kuşakta yer alması ve ikliminin tarım için oldukça elverişli olması birçok ürünün doğal yöntemlerle yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Türkiye’de doğal üretimi yaygın olan ürünlerin başında ise tahıllar gelmektedir. Daha sonrasında ise sırası ile endüstri bitkileri ile sebze ve baklagiller gelmektedir.

Doğal Ürünler ile Organik Ürünler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doğal ürünler ile organik ürünler sürekli aynı ürünler gibi düşünülse de aslında farklı ürünlerdir. Doğal ürünler, kendi doğal ortamında, doğal yöntemlerle yetiştirilen ya da üretilen ürünlerdir. Organik ürünler ise üretiminin her aşaması kontrollü, sertifika gerektiren ve bakanlık onayı gerektiren bu yüzden de üzerine organik etiketi bulunan ürünlerdir. Organik ürünler yetiştirilirken etrafında ürünleri olumsuz etkileyecek fabrikaların bile bulunmaması gibi detaylara dikkat edilir bu konuda bakanlık tarafından belirlenen sınırlamalar vardır.

Doğal Ürünler Fiyat Performans Açısından Nasıl Değerlendirilmelidir?

Üretimi organik ürünlere göre daha kolay olan doğal ürünler organik ürünlere göre daha uygun fiyatlar içermektedir. Ancak içerisinde kimyasal ya da hormon katkıların bulunan ürünlere göre fiyat farkı içermektedirler. Doğal ürünler kimyasal barındıran ya da gdo’lu ürünlerin aksine doğal yollarla üretildiği için daha uzun süreli daha detaylı bir üretim süreci barındırabilir bu da fiyatını etkilemektedir.

Gurme Lezzetlere Doğal Örnekler Nelerdir?

Doğal ürünler ile yapılmış muhteşem lezzetlere sahip gurme lezzetlere birçok örnek verebiliriz. Gurmeler için doğal ürünlerle üretilmiş en özel lezzetin başında ise şüphesiz bir çok yemeğin, salatanın hazırlanmasında önemli bir yere sahip olan zeytinyağı geliyor. Özellikle sokum sıkım zeytinyağları gurme lezzetler yaratmak isteyenlerin favorisi.

Doğal ürünler kullanılarak hazırlanmış damak zevkinize gurme lezzeti verecek bir diğer ürün olarak ise reçel çeşitlerini gösterebiliriz. Doğal yöntemler kullanılarak yetiştirilmiş kokusuna, tadına, lezzetine tam olarak varabileceğiniz meyvelerle özel olarak hazırlanmış reçeller  gurme lezzetler arasında yerini alıyor.

Doğal ve Katkısız Bal Çeşitleri Nasıl Üretilmektedir?

Günümüzde bal üretiminde artan sahtekarlıklar karşısında herkesin doğal ve katkısız bal bulma arayışı daha da artmaktadır. Peki doğal ve katkısız bal çeşitleri nasıl üretiliyor?

Öncelikle doğal bal çeşitleri, içerisinde hiçbir kimyasal ve ilaç kullanılmayan genellikle yerleşim yerlerinin uzağında üretilen bal çeşitleridir. Doğal ve katkısız bal çeşitleri üretilirken arıların polen topladığı çiçeklerden kovanlara hatta kullanılan aletlerden, balmumuna kadar herşey kimyasal veya katkı maddesi içermeyen doğal ürünlerdir. Doğal ve Katkısız bal çeşitleri yüzyıllardır atalarımızdan bize kalan yöntemler ile üretilmektedir.

Doğal Tahin ve Doğal Pekmez Nasıl Üretilmektedir?

Günümüz şartlarında doğal ve katkısız ürünlere ulaşmak her geçen daha da zorlaşıyor. Geleneksel tatlarımızdan biri olan tahin ve pekmez içinde maalesef aynı durum geçerli. Tahin ve pekmez alırken sağlığınız açısından doğal ve katkısız olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.

Doğal tahin, susamın ezilerek ve belirli işlemlerden geçirilerek koyu bir kıvama sahip bir besin haline getirilmesidir. Susamların kabukları soyulması, kavrulması gibi belirli aşamaları mevcuttur. Doğal tahinin yapılışında önemli ise olan kullanılan susamın doğal ve katkısız bir susam olması. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan ve herhangi bir kimyasal içermeyen susam ile yapılan tahin daha sağlıklı olmakla beraber içerisinde bulunan vitaminleri ve sağlığınız için faydalı yağları da gereken oranda barındıracaktır.

Doğal pekmez ise bir meyvenin toplandıktan sonra tülbent gibi bir kumaştan geçirilerek süzüldükten sonra kaynatılması ile koyu akışkan bir kıvama sahip bir besin haline getirilmesidir. Kaynatılarak kıvama gelmesi sağlanan bir besin olan pekmez için içerisinde şeker bulunan ya da tadı tatlı olan bütün besinleri kullanmak mümkün. Pekmezi yapılan ürünlerin başında daha çok üzüm, dut, keçiboynuzu gelmektedir. Özellikle bebeklerin ek gıda dönemlerinde doktorların tüketimini özellikle tavsiye ettiği pekmezin ise doğal ve katkısız olanını tüketmek sağlık açısından oldukça önemli. Pekmez üretim aşamalarında, pekmezi yapılacak olan ürünün mutlaka doğal yöntemler ile yetiştirilmiş herhangi bir kimyasala veya ilaca maruz kalmamış olması gerekiyor. Böylece pekmez içerisinde bulunan ve gerek insan sağlığı gerekse özellikle bebek ev çocukların gelişim çağında oldukça önemli olan kalsiyum, demir, potasyum,magnezyum ve karbonhidrat doğru oranda ve sağlıklı bir şekilde pekmez ile sağlanabilir.

 

 

Doğal Zeytinyağı İçin Zeytin Nerede Yetişir?

En kaliteli ve en sağlıklı zeytinyağı olan doğal zeytinyağları için gerekli olan doğal zeytinler ülkemizde Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ‘nin güney kıyıları ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Bu bölgelerde yetişen zeytinlerin bir kısmı sofra tüketimi için kullanılırken bir diğer önemli kısmı ise zeytinyağı üretimi için kullanılmaktadır.  Doğal zeytinyağı üretiminde zeytinyağını kalitesini belirleyen belli başlı detaylar vardır. Bunlar zeytin ağacının yetiştiği bölge, bu bölgenin iklim özellikleri, zeytin ağacının büyüdüğü toprak koşulları, zeytinin hasat edilme dönemi ve hasat edilme şekli bu detaylardan başlıcalarıdır. Ülkemizde belirli bölgeler ise özellikle kaliteli zeytinyağları ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Ayvalık, Gemlik, Milas zeytinyağları meşhur olan bölgelerimizden bazılarıdır.

Doğal Gıda Ürünleri Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

İstediğimiz her bilgiye kolayca ulaşabileceğimiz bilgi çağında yaşarken artık bir çok insan doğal olmayan yöntemler ile yetiştirilen, içerisinde kimyasal ve ilaçların yer aldığı gıda ürünlerinin insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkilere, özellikle kanser gibi hastalıklara neden olabileceği bilgisine ve diğer hastalıklar içinde risk taşıdığı bilgisine kolaylıkla ulaşabiliyor. Doğal olmayan ve içinde katkı maddeleri barındıran gıda ürünlerini tüketmekten özellikle kaçınanlar, doğal, katkısız ve organik ürünleri tercih ediyorlar. Tüketicileri bilinçlendirmek adına yapılan çalışmalar ile birlikte doğal ve organik ürünleri tercih edenlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Doğal ve organik ürünlere rağbet bu kadar artarken ise maalesef bu konuda da sahtekarlıklara başvuranlar olabiliyor.

Organik gıda ürünü almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken en önemli şey satış yapan firmanın mutlaka bakanlık onaylı bir organik gıda sertifikasına sahip olması. Bakanlığın belirlediği şartlara uygun organik tarım yapan ve organik ürünler üretenler belirli testler ve denetlemelerden sonra bu sertifikayı almaya hak kazanabiliyorlar.

Doğal gıda ürünlerinde seçim yaparken ise yine aynı şekilde doğal gıda üretimi veya satışı yapan firmanın doğal ve katkısız gıda üretimi veya satışı yaptığına dair sertifikaları olması gerekmektedir. Doğal gıda ürünü alışverişi yaparken alışveriş yaptığınız firmanın bu sertifikalara sahip olup olmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz. Lissiya Farm ekibi olarak bu yazımızda tüm detaylarıyla doğal ve katkısız gıda ürünleri nelerdir, gıda ürünleri kaç kategoride incelenir, Türkiye’de doğal üretimi yaygın olan ürünler nelerdir, doğal ürün ile organik ürünler arasındaki farklar nelerdir, doğal ürünler fiyat performans açısından nasıl değerlendirilmelidir, gurme lezzetlere doğal örnekler nelerdir, doğal ve katkısız bal çeşitleri nasıl üretilmektedir, doğal tahin ve doğal pekmez nasıl üretilmektedir, doğal zeytinyağı için zeytin nerede yetişir ve doğal gıda ürünleri seçimi nasıl yapılır konuları hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Doğal ve katkısız gıda ürünleri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı doğal ve katkısız gıda ürün seçenekleri içini sayfamıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir