Blog, İçerik

En İyi Zeytinyağı Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Zeytinyağlarının kendi içerisinde birçok farklı çeşidi vardır. Zeytinlerin cinsi, iklimi, üretim yeri ve sıkım ile işleme yöntemlerine göre türler ortaya çıkar. Aynı zamanda hasat dönemlerine göre de zeytinyağlarının lezzeti ve özellikleri değişir. En iyi zeytinyağlarını inceleyerek kendi damak zevkinize uygun olanını bulabilirsiniz.

Natürel Zeytinyağı

Zeytin meyvelerinin sahip olduğu tat, koku ve aroma gibi doğal duyusal niteliklerinin kaybedilmediği yöntem natürel zeytinyağının oluşmasını sağlar. Bunlar arasında natürel sızma ve natürel birinci gibi sınıflar bulunur.vNatürel sızma zeytinyağları, serbest yağ asitliği %0.8 gramdan fazla olmayan bir türdür. Duyusal analizler yapıldığı zaman meyvemsilik 0’dan büyük olmalıdır. Soğuk ve sıcak yemeklerde, hamur işlerinde ve kızartmalarda tavsiye edilir. Natürel birinci zeytinyağının serbest yağ asitliği %2 gramdan fazla olmaz. Duyusal analiz kısmında meyvemsilik oranları 0’da büyük ve kusur toplamı en yüksek 3.5 olmalıdır. Doğrudan tüketim için biraz ağır bir zeytinyağı türü olduğu söylenebilir. Sıcak yemekler ve kızartmalarda değerlendirilebilir.

Ham Zeytinyağı ve Rafine Zeytinyağı

Ham zeytinyağındaki oleik asit en fazla %2 gram olarak belirlenmiştir. Ağır bir yağ olduğundan dolayı rafine edilmeden kullanılması tavsiye edilmez. Rafine zeytinyağları, ham zeytinin rafine edilmesi ile elde edilir. Bu zeytinyağındaki serbest yağ asidi %0.3 olarak öne çıkar. Bu zeytinyağı yalnızca sıcak yemeklerde ve kızartmalarda kullanılır.

Riviera ve Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağının karıştırılması ile elde edilir. Oleik asit değeri %0.1 gramdır. Genel olarak fiyatı uygun olduğu için çoğu kişi tarafından tercih edilir. Sıcak yemeklerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Soğuk sıkım zeytinyağının üretiminde zeytin hamurunun sıcaklığının 26 derece üzerine çıkmaması gerekir. Böylelikle zeytin meyvesinin duyusal özellikleri en üst seviyelerde korunmuş olur. Oldukça hoş kokan bu zeytinyağında meyvemsi bir aroma bulunur. Tadında ise yüksek antioksidan özelliğinden dolayı hafif ve tatlı bir acılık vardır.
Boğazınızda hafif bir yanma hissi uyandırabilecek olan soğuk sıkım zeytinyağının sıcak ve özellikle soğuk yemeklerde kullanılması tavsiye edilir. Pişmiş yemekleriniz oda sıcaklığına eriştikten sonra zerine sos eklemek isterseniz soğuk sıkım zeytinyağını kullanabilirsiniz.

Taş Baskı ve Erken Hasat Zeytinyağı

Taş baskı zeytinyağları, zeytin meyvesinin taş değirmende ezilmesiyle elde edilir. Ezilmiş olan zeytin hamuru çullara koyulduktan sonra preslendirilir. Bu teknik ile elde edilmiş zeytinyağının üretimi sırasında sürekli hava ve su ile temas etmesi söz konusudur. Nostalji olması açısından taş baskı zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, mutlaka güven veren bilindik markaları tercih etmelisiniz. Üretim kısmında problem olabilecek bir zeytinyağı olduğundan dolayı bu detayı asla atlamamalısınız. Hoş kokusu ve meyvemsi aroması ile ön plana çıkan erken hasat zeytinyağı, birçok farklı yerde kullanılır. Zeytin meyvesi tam olgunlaşmadan hasat yapılır ve zeytinyağı daha aromatik bir hal alır. Zeytinler olgunlaşmadan hasat edildiğinden dolayı normale göre biraz daha az yağ ortaya çıkabilir. Bu sebeple, erken hasat zeytinyağının fiyatı diğerlerine göre biraz daha değişken olabilir. Zeytinyağının faydalarından yararlanmak istiyorsanız erken hasat zeytinyağını da tercih edebilirsiniz. Özellikle soğuk yemeklerde ve salatalarda oldukça lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Tüm bu zeytinyağları arasından seçim yapmadan önce kendi damak zevkinizi göz önünde bulundurmanız yeterlidir. Bir zeytinyağının diğerine göre daha iyi olduğunu söylemek doğru olmayabilir. Farklı damak zevklerine hitap eden zeytinyağları ile her zaman denediğiniz favori tariflerinize farklılık kazandırabilirsiniz. Sağlıklı ve lezzetli zeytinyağları ile birbirinden farklı yemekler hazırlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir