Organik tarım; toprak, gıda tedariki, çevre kirliliği ve insanlar için çeşitli sorunlar yaratan erozyon gibi ciddi toprak sorunları ile mücadele edilmesine yardımcı olan bir tarım çeşididir. Organik üretim; suyun korunmasına ve çevre kirliliğinin önlenmesine yardımcı olurken, organik gıdalar geleneksel gıdalara kıyasla daha sağlıklıdır ve daha az zararlı hormon ile böcek ilacı içerir.
Organik ürün alışverişinde karşılaşılan zorluk, birçok şirketin organik ürünleri için yüksek fiyat talep etmeleri ve organik terimini yanlış kullanmalarıdır. Gıda alışverişi yaparken ürünlerin gerçekten organik olduğunu anlamak için öncelikle “Organik” kavramının ne demek olduğunu kavramamız gerekmektedir.
Organik; üretimde kimyasal ürünler kullanılmadan, her aşaması kontrol ve çeşitli denetimlerden geçen sertifikalı üretim biçimidir. Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını koruyarak üretim sağlamaktır.
Organik kavramı aslında bilimsel ve hukuki bir kavramdır. Bir ürünün doğal, katkısız, hormonsuz, saf, ev yapımı ve benzeri ifadelerle pazarlanması ise organik olduğu anlamına gelmez. Bir ürünün organik olarak üretilip pazara sunulabilmesi için Avrupa Birliği Organik Tarım Mevzuatı doğrultusundan T.C. Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarım Yönetmeliği’ne uygun olarak üretilmesi, Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Organik Sertifika Kuruluşları tarafından, üretici ve ürünlerin laboratuvar analizleri ile denetlenmiş, izlenebilirlik sistemi ile her aşaması kayıt altına alınıp belgelendirilmiş olması gerekir.
Bu nedenle alışveriş yaparken organik bir ürün almak isterseniz etiketine ve sertifikasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Organik Gıda Alışverişi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlığımız için organik beslenmek oldukça önem arz etmektedir. Ancak günümüzde organik gıda adı altında piyasada satışa sunulan ürünlerin organik ve doğal olup olmadığını pek çok tüketici fark edemiyor. Organik gıda alışverişi yaparken aşağıdaki koşulları sağladığına özen göstermelisiniz.
Muhafaza Koşullarına Dikkat Edilmeli: Organik gıda alışverişinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ürünün muhafaza edilme koşuludur. Her gıdanın kendine ait bir muhafaza koşulu vardır. Sıcak ortam, nemli ortam, soğuk ortam ve benzeri gibi muhafaza koşullarında korunmaları gerekebilir. Dolayısıyla satın alırken satıcının ürünü muhafaza şekline bakılmalıdır.
Sadece Mevsiminde Meyve Alın: Meyveleri kendi yetiştikleri mevsimlerinde, hormonsuz ve taze halleri ile satın almak hem daha sağlıklıdır hem de meyvelerin tadı daha lezzetlidir. Birçok ürün daha uzun süreler saklanabilmesi için mevsimi dışında da dondurularak tüketilmektedir fakat bu işlem gıdaları organik olmaktan uzaklaştırmaktadır.
İçindekiler Listesine Dikkat Edin: Tüketiciler ürünün bileşeni hakkında bilgi edinmek için içindekiler kısmını dikkatlice okumalıdır. Piyasada satılan ve üzerinde organik olduğuna dair bilgiler yazan bazı gıdalar içeriğindeki bazı maddeler nedeniyle organik olmayabilir. Bu nedenle içerik olarak da organik gıdaları tercih etmelisinizdir. Dolayısıyla ürünlerin içindekilerin olduğu kısım sağlığınız için büyük önem taşımaktadır.
İlginizi çekebilir;